Sposób przygotowania

Płatki zemleć. Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru, 3 łyżkami mleka i łyżeczką mąki owsianej. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn "ruszy" wlać go do mąki wraz z mlekiem i utartymi żółtkami. Wyrabiać łyżką, po 5 minutach dodać stopioną margarynę, ocet i szczyptę soli. Wyrabiać dalej, aż zaczną się ukazywać pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, smażyć na smalcu racuszki, początkowo pod przykryciem z obu stron. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !