Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe rogaliczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 kilograma
śmietana 4 łyżki
cukier 5 łyżek
margaryna 40 dag
jajko 4
drożdże 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe rogaliczki

Mąkę przesiać.Dodać śmietanę,cukier,margarynę,jajka i rozkruszone drożdże .Zagnieść ciasto,dokładnie mieszając wszystkie składniki.Z ciasta uformować kulę i na dwie godziny odłożyć do lodówki.Ciasto rozwałkować dość cienko.Wycinać z niego kwadraty..Na środek każdego kłaść łyżkę marmolady zawijać dokładnie.Rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blasze.Wierzch posmarować białkiem.Piec w piekarniku do temperatury 180 °C około 35 minut.Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak