Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ryżowe z konfiturami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 szklanki
masło 2 łyżki
jaja 4
cukier 1 łyżka
mleko 4 szklanki
skórka z pomarańczy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
konfitura morelowa
konfitura wiśniowa
cukier puder 2 łyżki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ryżowe z konfiturami

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy na wrzące mleko i mieszając gotujemy na gęsto a następnie studzimy. Do ryżu dodajemy miekkie masłoi miksujemy.Wbijamy 2 jajka, wsypujemy cukier i skórkę pomarańczową,doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy okrągłe plaskie placuszki. Pozostałe jajka rozkłócamy na talerzu a na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą.Placuszki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Gorące posypujemy cukrem pudrem i środek placuszkówdekorujemy konfiturami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 03.12.2012 08:36
nieźle
tessinka 12.11.2012 14:09
są naprawdę pyszne :) polecam
Bernadeta1 10.11.2012 13:47
ciekawy przepis,muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak