Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczane ciasto czekoladowe

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 200 gram
woda 1/2 litra
gorzka czekolada 150 gram
jajko 4 sztuki
cukier trzcinowy 200 gram
masło 150 gram
mąka tortowa 100 gram
rum 2 łyżki
sól 1 szczypta
masa krówkowa 3 łyżki
masło 1/2 łyżki
orzeszki ziemne 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczane ciasto czekoladowe

Kroki postępowania

1
Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 1 - Gryczane ciasto czekoladowe foto
2
Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.
Krok 2 - Gryczane ciasto czekoladowe foto
3
Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 3 - Gryczane ciasto czekoladowe foto
4
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 4 - Gryczane ciasto czekoladowe foto
5
Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na wystudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi.
Krok 5 - Gryczane ciasto czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 06.10.2016 10:26
Wygada przepyszne:)
ben-ka 27.09.2014 08:26
Z chęcią bym spróbowała.
Wacław 25.04.2014 14:43
świetne,dla mnie nowość !
misiaczek-30 16.04.2014 08:06
ślinka mi cieknie, gdy patrzę na to ciacho...
IZABELA29 31.03.2014 11:07
moje ulubione smaki
barbara11561 29.03.2014 15:19
pysznie wygląda,ale nie jadłam jeszcze takiej
Alex_M 25.01.2014 12:21
fantastyczny przepis! muszę wypróbować :)
Motorek 24.10.2013 12:55
fajny przepis
Ada-Gaba 30.09.2013 07:29
wygląda przepysznie
junox 24.06.2013 22:26
takiego ciasta jeszcze nie jadłam
Rybciia 20.05.2013 11:36
smaczne :-)
IZABELA29 13.03.2013 07:34
cud miód i malina pysznie się zapowiada
anemon 12.03.2013 10:35
Skuś się Basiu i daj znać jak Ci się udał eksperyment.
barbara11561 11.03.2013 21:54
bardzo pysznie wygląda,chętnie bym skosztowała,chyba się na nie skuszę:)
alaaa 19.10.2012 19:03
ale pyszności nam serwujesz,,
anemon 24.08.2012 07:57
Jeśli choć trochę lubisz kaszę gryczaną to napewno będzie Ci smakowało.
czekoladka_m 23.08.2012 18:09
z kaszą gryczaną, to musi mieć ciekawy smak:) Chyba się skuszę:)
caralajna 19.08.2012 07:19
też piekłam ciasto z kaszy gryczanej i było przepyszne, polecam
Justyna23
Justyna23 24.07.2012 17:56
pycha
misia53 05.06.2012 23:04
Bardzo interesujące ciasto
anemon 04.06.2012 23:03
Polecam, bo smakuje, a weźcie pod uwagę fakt, że ja kaszy gryczanej nie lubię i w innej postaci nie jem, a ciasto mi smakowało.
BernadettaP 04.06.2012 09:35
To ciacho chodzi za mną już od jakiegoś czasu i koniecznie muszę je przygotować :)
ben-ka 04.06.2012 08:40
to zupełna nowość !
cris04 03.06.2012 23:39
Bardzo podoba mi się to ciacho i pomysł z kaszą gryczaną na słodko.
Beatris 03.06.2012 21:16
Ciekawie się zapowiada. Z chęcią bym posmakowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak