Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietka pełnoziarnista

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gramów
mąka pszenna pełnoziarnista 200 gramów
woda 250 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
drożdże świeże 15 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka pełnoziarnista

Kroki postępowania

1

Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. Zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Mieszamy łyżką i dodajemy drożdże, cukier i sól. Dłońmi wyrabiamy ciasto. Zajmie to ok. 10 minut aż ciasto przestanie się lepić i będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, u mnie zajęło to 2 godziny.

Krok 1 - Bagietka pełnoziarnista foto
2
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z każdej z nich formujemy bagietkę (z kawałka ciasta formujemy długi wąski prostokąt, który składamy do środka na trzy części) Kładziemy (zlepieniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 2 - Bagietka pełnoziarnista foto
3
Robimy nacięcia nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż bagietki pięknie się zarumienią.
Krok 3 - Bagietka pełnoziarnista foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 24.08.2012 09:50
koniecznie wypróbuję:)
andzia123 13.07.2012 18:26
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak