Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk po francusku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1 tuszka
curry do smaku
cytryna 1 szt
szalotka 250 g
masło łyżka
olej łyżka
sól i pieprz do smaku
bulion 1/2 szkl
groszek zielony 250 strąki

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk po francusku

Indyka oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć curry. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Skórką natrzeć indyka a następnie skropić sokiem z cytryny. Blachę posmarować masłem i olejem. Ułożyć na niej tuszkę. Piec ok 2 godziny w temp 200 st. Gdy mięso się zrumieni podlać je bulionem, a potem co jakiś czas wytworzonym sosem. Szalotki obrać, pokroić na ćwiartki. Obłożyć nimi indyka w połowie pieczenia. Groszek ugotować osobno. Podawać z indykiem i szalotkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak