Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kg
drożdże 100 g
mleko 2 szkl
żółtko jajek 8 sztuk
cukier 3/4 szkl
cukier wanilinowy 1 duże opakowanie
spirytus 100 ml
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie

Odlewamy pół szklanki mleka, a następnie podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10 - 20 min). Mąkę wsypujemy do głębokiej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier, cukier waniliowy i spirytus. Wyrabiamy rękoma, międzyczasie dodając mleka, tyle aby uzyskać elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od miski i dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wycinamy za pomocą małej foremki lub kieliszka niewielkie kółeczka. Układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze ok 20 minut, aby ładnie wyrosły. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec) i wrzucamy pączki smażąc na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 24.11.2013 10:21
chetnie bym zjadła pączusia!
Ela15 24.09.2013 12:23
bardzo lubię
cooleczka 16.09.2013 11:37
świetne do popołudniowej kawki :)
Adam/ZUB3R 24.02.2013 16:03
pyszne
Kas2 01.09.2012 22:07
takie malutkie to moje ulubione
Dorian 14.06.2012 12:25
pyszne slodkie malenstwa
kate.500 10.06.2012 14:35
pyszniutkie
Monika78 03.06.2012 16:33
warte grzechu :) ladnie wygladaja..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak