Sposób przygotowania

Szynkę umyj,osusz.Natrzyj ją solą,cukrem i lekko skrop olejem.Czosnek obierz,pokrój w słupki.Szynkę naszpikuj czosnkiem i gożdzikami .Owiń folią i wstaw do lodówki na dobę(lub nawet dłużej).Ułóż mięso w natłuszczonej brytfance oraz podlej je niewielką ilością wody.Piecz 90-100 minut w tem 160 °C.Co jakiś czas podlej szynkę sosem wytworzonym podczas pieczenia.Dżem przetrzyj przez sitko i lekko podgrzej.Posmaruj nim szynkę 10 minut przed końcem pieczenia.Wytworzony sos zagęść śmietaną i łyżką mąki.Przypraw solą,papryką i podaj z szynką:najlepiej polej nim mięso.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !