Sposób przygotowania

Wykonanie szczawiu pasteryzowanego w formie przecieru jest bardzo proste acz czasochłonne. Można użyć takiego z bazaru ,grządki lub własnoręcznie zebranego na łące. Wiadro tak uzbieranego szczawiu - listki z ogonkami dokładnie opłukałam,następnie zmieliłam.Powstałą masę doprowadziłam do wrzenia,posoliłam czubatą łyżką soli. Gorącą przełożyłam do małych słoiczków. Pasteryzowałam pół godziny. Gorące słoiczki odwracałam do góry dnem, dopóki nie wystygły.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    dobry pomysł na zimę :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nigdy szczawiu nie pasteryzowałem. Zawsze dawałem troszkę tłuszczyku na wierzch, soli i stał całą zimę.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Ja czasem pasteryzuję, ale robię trochę inaczej.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    nie próbowalem
  • 1
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    na zupkę idealne
  • 1
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    na zupkę idealne
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    na to nie wpadłam
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    interesujące :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !