Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 700 g
ryż 4 woreczki
budyń waniliowy 1 op.
mleko 1/2 litra
cukier do smaku
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z truskawkami

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wysypać do miski.
Budyń ugotować i gorący wymieszać z ryżem i masłem.
W międzyczasie przebrać i umyć truskawki - osączyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są duże.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć 1/3 ryżu, a na nim ułożyć warstwę z połowy truskawek.
Powtórzyć kolejną warstwę ryżu i truskawek, a następnie przykryć resztą ryżu.
Na wierzchu ułożyć wiórki masła.
Zapiec w gorącym piekarniku przez 35-45 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.06.2012 08:10
Serdecznie zapraszam do przejrzenia mojej księgi :) Każdy znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak