Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
drożdże 25 gram
śmietana 0,5 szklanka
margaryna 0,5 kostka
sól do smaku
pieprz do smaku
kapusta kiszona 150 gram
pieczarki 6 sztuka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Kroki postępowania

1
Kapustę dobrze płuczemy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki z cebulą i smażymy przez chwilę, dodajemy kapustę, wszystko podlewamy wodą, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby w trakcie duszenia dolewamy wody. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Krok 1 - Kapuśniaczki foto
2
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z margaryną i śmietaną rozmieszaną z drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto wałkujemy dość cienko na kształt prostokąta, wykładamy farsz i zwijamy w rulon, kroimy na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,

Kapuśniaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Krok 2 - Kapuśniaczki foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190' na złoty kolor.
Krok 3 - Kapuśniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.02.2013 10:06
lubię je do czerwonego barszczyku...
Cukiereczek13 03.06.2012 17:34
prezentuja sie bardzo smacznie ;)
pioge7 03.06.2012 08:35
na pewno smaczne
Katarzyna87 03.06.2012 08:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak