Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk czerwony zabielany

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa zwyczajna 0,5-0,7 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
buraki czerwone 0,5-0,6 kg
jajko ugotowane na twardo 5-6 sztuk
sól
czosnek 1-2 ząbek
śmietana 18 proc 250 ml
marchew 1 mała
cukier
zakwas buraczany 100 ml
ocet 1-2 łyżki
cebula 1 sztuka
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk czerwony zabielany

Na gotującą się wodę (około 2 litry) wkładamy pokrojoną wędlinę- możemy też dodać np. kości wędzone, czy też żeberka wędzone. Dodajemy ziele, i liść laurowy. Cebulkę kroimy i podsmażamy. Buraczki i marchew obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do gotującego się wywaru- cebulę również.. Wrzucamy ząbek czosnku. Gotujemy do miękkości ok 15- 20 minut.
Dodajemy zakwas buraczany- jeśli będzie mało aromatyczny możemy dodać trochę więcej. Śmietanę solimy. Mieszamy i hartujemy gorącym płynem. Wlewamy do barszczu mieszając jednocześnie. Doprawiamy cukrem, octem pieprzem i solą. Podgrzewamy, uważając jednocześnie aby barszcz nie przegotował się bo straci kolor.
Jaja gotujemy na twardo. Kroimy na połówki. Zupę podajemy z jajkiem, posypaną zieleniną możemy też z ziemniaczkami np. posypanymi koperkiem czy okraszonymi skwarkami.:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 22.02.2013 10:52
trochę nie tak wygląda przepis krok po kroku , nie ma zdjęcia głównego dania a musi być .....
safcia 07.06.2012 21:56
moja ulubina zupka pycha
bartek8585 04.06.2012 09:08
ja też lubię.
pioge7 03.06.2012 08:35
na pewno smaczny :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak