Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem cytrynowy z bezami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 2 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
cytryna 1 duża
jajko 4-5 szt.
cukier 4-5 łyżek
sól mała szczypta
bezy

Przepis i sposób przygotowania na: Krem cytrynowy z bezami

Śmietanę dobrze schłodzić i ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego.
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek.
Z białek ubić sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli - na końcu wmieszać żółtka.
Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Śmietanę połączyć z pianą, startą skórką i sokiem z cytryny.
Dokładnie ale delikatnie wymieszać do uzyskania kremu.

Bezy pokruszyć i przekładać nimi warstwy kremu w szklaneczkach.
Schłodzić przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 29.08.2012 21:00
pyszne
Monika63 30.07.2012 08:55
pycha
Habibi 04.06.2012 13:30
*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia mojej księgi przepisów - każdy znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak