Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1/2 kg
mąka 1/2 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 szt
cukier 4 łyżki
smietana 18% 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Kroki postępowania

1
Ser trzykrotnie mielimy. Można rozgnieść widelcem. Ja tym razem rozgniotłam widelcem z braku czasu :( Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, zmielony ser, cukier, żółtka oraz śmietanę, wyrabiamy miękkie ciasto.
Krok 1 - Oponki foto
2
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykrawamy szklanką kółka. W każdym kółku wykrawamy kieliszkiem mniejsze kółko.
Krok 2 - Oponki foto
3
. W rondelku rozgrzewamy olej. Wrzucamy oponki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy oponki na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Oponki foto
4
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 01.09.2012 21:03
pycha
Goya 10.07.2012 19:00
super
Goya 10.07.2012 19:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak