Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 szkl
mleko 1/2 szkl
drożdże 5 dag
żółtko jajek 3 szt
margaryna 30 g
cukier 2 łyżki
cukier 1 łyżka
masło 50 g
masa makowa 3/4 puszki
masa 2 szt
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Ciasto: 1/4 szkl mleka podgrzewamy lekko, dodajemy rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, resztę mleka i cukru oraz ostudzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Masa makowa: masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na puch wraz z cukrem. Następnie gotową masę makową z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy ubite jajka oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, nakładamy porcję masy makowej, zwijamy w roladę. Gotowy makowiec owijamy papierem do pieczenia, układamy na blasze i piczemy 45-50 minut w temp. 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 17.07.2012 16:05
super
iziona 03.06.2012 07:50
Piękny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak