Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z piri piri

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 1,5 kg
słodkiej śmietany 100 ml
masła 1,5 łyżka
piri piri 1 łyżka
sól do smaku
ognisty smok do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z piri piri

Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć je do garnka, zalać letnią wodą, wody powinno być tyle aby ziemniaki były przykryte wodą i posolić.
Ugotować do miękkości i odcedzić.
Dodać śmietanę, masło i piri piri i dokładnie zmiksować blenderem.
W razie konieczności dosolić.
Po nałożeniu na talerze posypać odrobiną przyprawy ognisty smok.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 08.08.2012 09:04
ciekawe
ZEWA 03.06.2012 19:18
Pyzuniu dokładnie tak
SmacznaPyza 03.06.2012 14:51
dzięki, Zewa - tak myślałam - blenderem szybko i łatwo, ale coś za coś...
Kikiriki 03.06.2012 10:08
no no, super :)
ZEWA 02.06.2012 20:36
Rzeczywiście robią się bardziej kleiste, ale w smaku wyszły bardzo dobre.
SmacznaPyza 02.06.2012 20:10
Zewa, a ziemniaki miksowane blenderem nie robią się bardziej rzadkie i kleiste? Kiedyś próbowałam i jakieś dziwne wyszły....
SmacznaPyza 02.06.2012 20:10
Zewa, a ziemniaki miksowane blenderem nie robią się bardziej rzadkie i kleiste? Kiedyś próbowałam i jakieś dziwne wyszły....
Rafał10 02.06.2012 19:53
pyszności, luuubię piri piri

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak