Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z porów

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 3 szt
cebula 2 szt
masło 4 łyżki
bulion 1 l
szynka 15 dag
serek topiony 10 dag
śmietana
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z porów

Z porów odcinamy zielone części i dokładnie myjemy. Kroimy na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieramy i siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pory razem z cebulą.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w długie paski szynkę i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodajemy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie dodajemy osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzamy zupę do zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 05.02.2013 15:05
Fajny pomysł na zupę.
alaaa 14.11.2012 22:37
też dodaję serek topiony do zup,,,bardzo smaczne
ankaryba 07.09.2012 13:00
smaczna :-)
Rafał10 02.06.2012 19:54
uwielbiam takie zupki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak