Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki z kruszonką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka krupczatka 120 g
drożdże 30 g
jajko 2 szt
cukier 3 łyżka
maślanka 3/4 szklanka
olej 1/2 szklanka
jagody 1 szklanka
mleko 1 łyżek
kruszonka
mąka 2 łyzka
cukier 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z kruszonką

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części.

Rozwałkowujemy je i na środku każdej układamy około 3 łyżki jagód.

Zlepiamy ciasto i układamy na blaszce.

Za pomocą pędzelka bułeczki smarujemy mlekiem.

Składniki na kruszonkę zagniatamy.

Posypujemy bułeczki.
Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 28.07.2013 12:26
bardzo apetyczne
Sarenka 21.06.2013 07:32
Wspaniałe jagodzianki - wieki ich nie jadłam.
ewka1978 04.01.2013 15:06
super
Rafał10 02.06.2012 20:03
do kawki smaczne...
gosia47-47 02.06.2012 16:36
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak