Sposób przygotowania

Z drożdży i ciepłej wody z cukrem i odrobiną mąki przygotować zaczyn.
Wszystkie pozostałe suche składniki dokładnie wymieszać w dużej misce.
Kiedy zaczyn ruszy, wlać go do mąki.
Zagnieść wszystko dolewająć olej, dosypując kolendrę mieloną i suszoną natkę.
Wyrobić gładkie jednolite i sprężyste ciasto - podzielić na połowę i uformować kule.
Oprószyć mąką obie porcje ciasta i blat - nakryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte bochenki ponownie zagnieść, aby je odgazować.
Uformować bochenki (ja robię podłużne) i naciąć je ostrym nożem.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posypanej otrębami.
Pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C (z termoobiegiem) i piec ok. 25-35 minut.
Ostatnie 10-15 minut można bochenek przełożyć z blachy na kratkę i tak dopiekać, aby spód również się zrumienił.
Wystudzić na kratce, aby nie zaparował od spodu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    pieknie wyrosniety!
  • 1
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    rewelacyjny
  • 1
    original
    Opublikowano

    magduś83

    piekny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Kolendra w chlebie,ciekawe:)
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Często dodaję ziarenka kolendry do chleba - tym razem zmielone + suszona natka kolendry.
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>* Serdecznie zapraszam do przeglądania moich przepisów :) *** Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :) *</b>
  • 2
    original
    Opublikowano

    eagle

    Cudny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !