Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żółtka rozmącamy widelcem, a rozmącone wrzucamy do piany. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Powoli dodajemy do piany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm, która jest wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut. Gotowość biszkoptu sprawdzamy patyczkiem, np. od szaszłyków. Gdy będzie suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Biszkopt studzimy. W tym czasie robimy krem: Miksujemy krem Gellwe z zimnym mlekiem najpierw na najniższych obrotach, potem na najwyższych przez około 2 minuty. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w osobnym naczyniu a następnie dodajemy do kremu i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 2 placki. Każdy placek nasączamy kompotem wiśniowym wymieszanym z nalewką wiśniową. Nasączone biszkopty przekładamy czekoladowym kremem i wiśniami z nalewki. Na krem z wiśniami kładziemy drugi placek, który cienko smarujemy kremem. Rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka, a gotową polewę wylewamy na tort. Przed całkowitym zastygnięciem polewy ozdabiamy tort posypką i czekoladowymi ozdobami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !