Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiedeński

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 100 gram
mleko zimne 1 i 1/4 szklanki
gorzka czekolada 1 tabliczka
mleko odrobina
ozdoby czekoladowe
posypka kolorowa
nalewka wiśniowa 1 kieliszek
kompot wiśniowy
krem czekoladowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiedeński

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żółtka rozmącamy widelcem, a rozmącone wrzucamy do piany. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Powoli dodajemy do piany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm, która jest wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut. Gotowość biszkoptu sprawdzamy patyczkiem, np. od szaszłyków. Gdy będzie suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Biszkopt studzimy. W tym czasie robimy krem: Miksujemy krem Gellwe z zimnym mlekiem najpierw na najniższych obrotach, potem na najwyższych przez około 2 minuty. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w osobnym naczyniu a następnie dodajemy do kremu i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 2 placki. Każdy placek nasączamy kompotem wiśniowym wymieszanym z nalewką wiśniową. Nasączone biszkopty przekładamy czekoladowym kremem i wiśniami z nalewki. Na krem z wiśniami kładziemy drugi placek, który cienko smarujemy kremem. Rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka, a gotową polewę wylewamy na tort. Przed całkowitym zastygnięciem polewy ozdabiamy tort posypką i czekoladowymi ozdobami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 03.09.2012 18:39
smaczny
parysek10 02.06.2012 14:15
świetny pomysł
halina17 02.06.2012 13:17
dobry tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak