Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe muffiny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2 i 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mleko 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
roztopione masło 1/3 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
śmietana 30% 1 szklanka
czekolada gorzka 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe muffiny

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Osobno mieszamy składniki suche i osobno mokre. Następnie mieszamy je razem, jak powstaną grudki nic się nie stanie.
Rozlewamy masę do foremek (na 3/4 wysokości). Pieczemy ok. 20 minut

Czekoladę na krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietanę ubijamy na sztywno. Żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ubitą śmietankę. Po dodaniu śmietany delikatnie mieszamy łyżą aż do uzyskanie jednolitej masy.

Kremem dekorujemy ostudzone babeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak