Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z powidłami śliwkowymi

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
powidła śliwkowe 1 szkl
masło 2-3 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z powidłami śliwkowymi

Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę. Następnie ostudzić, wyłożyć na stolnicę, dodać mąki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta utoczyć wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta lekko spłaszczyć, położyć łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić. Knedle wrzucać do dużej ilości osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 02.09.2012 20:20
bardzo je lubie
bami 05.08.2012 23:56
Z chęcią bym spróbowała
Aga20 02.06.2012 09:28
Uwielbiam knedle!! super;)
Justyna87 02.06.2012 09:26
pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak