Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy placek z bitą śmietną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 10 łyżek
mąka ziemniaczana 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
śmietana kremówka 1 szkl
biała czekolada pół tabliczki
czekolada deserowa pół tabliczki
cukier puder 1/2 szkl
wiśniówka 3 łyżki
dżem wiśniowy 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy placek z bitą śmietną

Białka ubić na pianę dodając powoli cukier (3 łyżki odłożyć), a potem żółtka. Obie mąki, kakao oraz proszek przesiać do piany. Przemieszać, nałożyć do przygotowanej blachy. Piec 20 - 25 min w temp 180 st. Po wystudzeniu przekroić na 2 kwadraty. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Następnie zagotować 1/3 szkl wody z 3 łyżkami cukru. Kiedy syrop wystygnie wlać wiśniówkę. Placki nasączyć syropem, przełożyć bitą śmietaną i wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak