Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny chlebek

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
jajko 1 sztuka
woda 1 szklanka
masło 12 dag
drożdże 5 dag
sól 1/4 łyżeczki
przyprawa do zapiekanek 1/2 łyżeczki
DODATKOWO:
keczup pikantny
ser żółty 15 dag
pieczarki 5-6 sztuk
pomidor 2-3 plastry
wędzona szynka 2-3 plastry
przyprawa do zapiekanek
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny chlebek

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą i przyprawą do zapiekanek, dodać jajko, rozpuszczone drożdże, wszystko przemieszać i na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na delikatnie podsypanej mąką stolnicy na środku posmarować warstwą keczupu(boki zostawić czyste), posypać po nim startym żółtym serem na którym ułożyć pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory suszone pokrojone w paseczki, szynkę i pomidory czerwone, przykryć to wszystko warstwą sera i polać całość keczupem. Pozostałe ciasto naciągnąć na środek zlepić na górze i miejscem zlepienia ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować chlebek rozmieszanym jajkiem i po wierzchu posypać pieprzem ziołowym oraz przyprawą do zapiekanek. Odstawić jeszcze raz na 30 min do wyrośnięcia, a następnie nagrzać piekarnik do temp.180st i piec 35-40 min.
Po upieczeniu wystudzić i kroić na porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 17.01.2014 21:34
Pięknie się prezentuje, i pewnie jest pyszny :)
IZABELA29 01.11.2012 07:57
doskonałe wykonanie i pewnie wyśmienity smak.
anemon 13.07.2012 08:28
Bardzo smakowita propozycja.
daria2911 02.06.2012 09:35
wygląda świetnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak