Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
drożdże 25 gram
masło 75 gram
mleko 0,5 szklanka
cukier 0,5 szklanka
żółtko surowe 2 sztuka
jajko 1 sztuka
jagody dowolnie
mąka krupczatka 4 łyżka
cukier puder 6 łyżka
masło 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką

WYKONANIE:

Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i połowy ciepłego mleka robimy zaczyn.
W osobnej miseczce ucieramy cukier z żółtkami. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy do niego mąkę, masę żółtkową, jajko, resztę mleka i roztopione masło. Wszystko mieszamy na gładką masę i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównujemy układamy owoce i kruszonkę.

Kruszonka:

Wszystkie składniki ( mąka krupczatka, cukier puder, miękkie masło )zagniatamy opuszkami palców.



Ciasto pieczemy 40 minut w 200'

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 16.09.2012 22:04
pyszne
smerfetka79 06.09.2012 22:43
pyszny:))Uwielbiam takie ciacho:)
motylwe 02.06.2012 09:38
dobre drożdżowe
ttrytka 02.06.2012 00:58
pięknie ślinka cieknie
Robert10 01.06.2012 23:54
już nie mogę doczekać się sezonu jagodowego
msmariusz 01.06.2012 23:54
pieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak