Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczka stokrotka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
cukier 50 gram
masło 40 gram
mleko 0,5 szklanka
drożdże 25 gram
skórka z cytryny 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko surowe 1 sztuka
mąka krupczatka 1 łyżka
cukier puder 2 łyżka
masło 1 łyżka
marmolada 2 łyżka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczka stokrotka

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mieszamy z połową mleka i jedną łyżką mąki, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, cukier zwykły i resztę mleka. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dosypać trochę mąki )

Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu uformować z niego 7 bułeczek. Bułeczki ułożyć blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na chwilę żeby urosły.

Wszystkie składniki na kruszonkę ( mąka krupczatka, cukier puder, łyżka masła) zagniatamy opuszkami palców.

Każdą bułeczkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką i nałożyć marmoladę np. za pomocą rękawa cukierniczego.

Piec w 190' 15-20 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.06.2013 00:11
śniadanie z takimi bułeczkami, pycha
Magda60 12.09.2012 20:48
smaczne
Magda60 12.09.2012 20:48
smaczne
iziona 02.06.2012 07:41
Oddam rękę córki jeśli masz syna za taką bułeczkę teraz na śniadanie :)
msmariusz 01.06.2012 23:55
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak