Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mieszamy z połową mleka i jedną łyżką mąki, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, cukier zwykły i resztę mleka. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dosypać trochę mąki )

Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu uformować z niego 7 bułeczek. Bułeczki ułożyć blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na chwilę żeby urosły.

Wszystkie składniki na kruszonkę ( mąka krupczatka, cukier puder, łyżka masła) zagniatamy opuszkami palców.

Każdą bułeczkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką i nałożyć marmoladę np. za pomocą rękawa cukierniczego.

Piec w 190' 15-20 minut.

Smacznego!

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    pysznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Oddam rękę córki jeśli masz syna za taką bułeczkę teraz na śniadanie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    śniadanie z takimi bułeczkami, pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !