Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale śniadaniowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
masło 75 gram
drożdże 15 gram
mleko 1/4 szklanka
cukier puder 3 łyżka
żółtko surowe 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale śniadaniowe

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać mąkę, cukier, żółtko i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia, po podwojeniu objętości rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką, rozsmarować na nim część masła ( masło podzielić na 3 części ) złożyć i rozwałkować, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na okrąg i pociąć na "ósemkę". Zawinąć ciasto w rogale zaczynając od szerszej część i lekko zaokrąglić. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.

Piec w 220' 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 12.09.2012 20:48
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak