Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołocz Śląski z serem

5.0
(100)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO
mąka 500 g
jajko 2 sztuki
drożdże 50 g
margaryna 0,5 kostki
cukier 0,5 szklanki
mleko 200 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
SER
ser biały 1 kg
jajko 4 sztuki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier 1/3 szklanki
margaryna 0,5 kostki
POSYPKA
masło 0,5 kostki
margaryna 5 g
żółtko jajek 2 sztuki
mąka 250 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kołocz Śląski z serem

Kroki postępowania

1
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kołocz Śląski z serem foto
2
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym , pod koniec dodawać po łyżce sera. Do masy serowej dodać rozpuszczoną margarynę oraz budyń i rodzynki, chwilkę miksować. Składniki na posypkę łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odkładamy na ok 30 min do lodówki.
Krok 2 - Kołocz Śląski z serem foto
3
Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować ok 4 mm i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Za pomocą widelca zrobić w cieście dziurki, by ciasto za bardzo nie urosło. Wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ponownie nakłuć widelcem.
Krok 3 - Kołocz Śląski z serem foto
4
Posypkę układamy na cieście jeden obok drugiego - urywając małe kawałki ciasta i lekko wbijając w nie kciuk. Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 40 min w temp. 200'C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Krok 4 - Kołocz Śląski z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.01.2017 10:39
Śląski kołacz smakuje pysznie ;)
IZABELA29 15.03.2016 12:01
świetnie wygląda
Grazyna0211 03.12.2015 19:17
świetny kołacz
JulkaTomeczek 24.08.2015 23:25
Smaczne ciasto
Klausia 02.05.2015 23:43
smaczne to :)
paulette17 15.03.2015 18:56
Bardzo spodobał mi się ten przepis :) na pewno wypróbuję :)
AnielskaSlodycz 17.01.2015 11:15
Jeszcze nie jadłam takiego bardzo ładnie się prezentuje.
Laila2786 24.10.2014 14:44
pyszne ciasto
Ania96 04.10.2014 12:29
znam coś takiego ale pod nazwą kołacz
Aleksandria 21.09.2014 21:29
Bardzo smaczny, właśnie zjadłam 3 kawałki, jeszcze ciepłego;)
engie23 18.07.2014 08:26
smakowicie wygląda
as28 14.06.2014 20:54
jeszcze nie jadłam takiego ciasta
as28 23.05.2014 21:33
mniam mniam
ben-ka 14.05.2014 14:02
Mnie by bardzo smakowało.
msmariusz 14.05.2014 00:18
no ciekawie , trzeba się skusić
barbara11561 06.05.2014 16:06
uwielbiam taki kołocz z serem i z makiem również :)
Grażyna13 03.05.2014 12:48
Piekny wyszedł :)
Katarzyna156 17.04.2014 15:06
zjadłoby się, mniam :)
aginaa 16.04.2014 14:27
bardzo smaczny
adelajda 13.02.2014 13:56
musi być pyszne
krokus 03.02.2014 13:02
wygląda bardzo smacznie
Renata22 12.01.2014 22:40
Tak lekko prezentuje sie na zdjęciach!
stokrotka 12.01.2014 09:54
Świetnie, super propozycja
anusq18
anusq18 11.01.2014 18:05
musi być pyszne ; )
agnieszka131919 06.01.2014 17:00
Bardzo ładnie wyglądana zdjęciu,więc muszę go zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak