Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadankowe drzewko

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

parówki 1 sztuka
sera żółtego 1 gruby plaster
sera paprykowego kremowego 1 plaster
papryki konserwowej 1 kawałek
szczypiorku 1 sztuka
bułka
oliwki zielone 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadankowe drzewko

Parówkę przecinamy na pół i w jednej połówce nacinamy ją na
jednym końcu płyciej, robiąc korzenie drzewa, na drugim końcu więcej
tak, aby powstały gałęzie.
Z drugiej połówki rzeźbimy małym, ostrym nożem kontury ptaszka,
wyszczególniając dziób i skrzydła. Wykrawamy również dodatkową
gałąź dla ptaszka.
Następnie wszystko podgrzewamy w gorącej wodzie, dzięki czemu
parówka nie tylko będzie ciepła, ale też oddzielą się nacięte
w niej elementy.
Parówkę wyjąć z wody i ułożyć na talerzu kontur drzewa z
rozchylonymi górnymi gałęziami i boczną gałązką, usadawiając na
niej ptaszka.
Z oliwki odkroić jej dwa końce, robiąc z nich oczy ptaka.
Szczypiorek opłukać i pokroić na większe części. Ułożyć z niego
na talerzu trawkę.
Z serów powycinać foremką serduszka i poukładać jako listki
drzewka.
Paprykę pokroić i porozrzucać jako kwiatki na drzewie.
Przy talerzyku położyć bułkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak