Sposób przygotowania

Groszek konserwowy osączamy z zalewy. Pieczarki oczyszczamy, a następnie obgotowujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie 5-7 minut. Studzimy, a następnie kroimy w kostkę. Natkę pietruszki dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Ser żółty kroimy w kostkę. Ser żółty, pieczarki oraz groszek przekładamy do salaterki. Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie do czosnku dodajemy żółtka, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Całość razem ucieramy. Następnie łaczymy z winem oraz oliwą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia. Następnie zimnym sosem polewamy sałatkę, wierzch posypujemy natką. Całość schładzamy w lodówce.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !