Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpeciki w białym sosiku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 1 łyżka
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
koprek 1 pęczek
bulion 400 mililitrów
sok z cytryny 1 sztuka
śmietana 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pulpeciki w białym sosiku

cebulę obrać, drobniutko posiekać, zeszklić na masełku. do miesa dodajemy cebulę ( ostudzoną), jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.. wyrabuiamy gładką masę, po wyrobienu formujemy małe pulpeciki. koperek drobniutko szatkujemy. gotujemy bulion i do wrzatku wkladamy pulpeciki, gotujemy je do momentu wpłyniecia na wierzch, po tym czasie wyjmujemy je. smietane polaczyc z maka i dodac jedna goraca łyżkę bulionu i sok z cytryny, dokladnie polaczyc, potem wlac nasza smietane do bulionu i gotowac do momentu zgestnienia sosu. wlozyc pulpeciki i chwilke zagtowac na koniec wsypac nasz koperek i wymieszac delikatnie uwazajac na pulpeiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 07.08.2012 20:40
smaczne
kamyk 23.06.2012 21:48
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak