Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w nalewce z czarnego bzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
majeranek 2 łyżki
ząbek czosnku 4 szt
margaryna 100 g
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
nalewka 200 z czarnego bzu

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w nalewce z czarnego bzu

Kaczkę wymyć i pokroić na kawałki. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i solą. Odstawić do lodówki na godzinę.
Obsmażyć na margarynie. Ułożyć w rondlu i polać nalewką z kwiatów czarnego bzu. Dolać jeszcze pół szklanki wody- szczelnie przykryć pokrywką i dusić około pół godziny. Po tym czasie posypać majerankiem, sprawdzić czy jest odpowiednio słona, poprzekładać w rondlu kawałki na druga stronę i dusić dalej aż do miękkości.
Nalewka sprawi, że mięso z kaczki będzie aromatyczne, delikatne i lekko słodkawe. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 01.02.2014 00:10
pyszne jedzonko
Aneta2604 20.08.2012 18:07
ciekawe
Ankha 04.06.2012 14:25
Chyba muszę zrobić nalewkę z bzu:)
caralajna 02.06.2012 08:15
bardzo intrygujące :)
Karolcia12 01.06.2012 21:51
rewelacja, bardzo bym skosztowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak