Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sok z czarnego bzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 4 szklanki
woda 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: sok z czarnego bzu

Owoce należy bardzo dokłąndie przebrać, aby nie było łodyg i liści. Myjemy bez, przekładamy go do wiekszego garnka i zalewamy wodą oraz zasypujemy cukrem.
Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu około dóch godzin. Powinien nam powstać bardzo gęsty sok. Przelewamy go przez sitko, aby oddzielić sok od owoców.
Sam sok jeszcze należy pogotować przez godzinę. Gorący należy ponalewać do małych słiczków i szczelnie zamknąć. Każdy pasteryzujemy około 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.01.2014 18:20
Zdrowy swojski sok.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak