Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe ciasteczka kokosowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 20 dag
cukier puder 10 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
wiórki kokosowe 10 dag
śmietana 1 łyżka
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe ciasteczka kokosowe

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać wiórki kokosowe, cukier puder, żółtka, wymieszać, podzielić na 2 części. Z jednej połowy zagnieść ciasto. Do drugiej połowy dodać kakao i śmietanę, zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Oba ciasta rozwałkować w podobnej wielkości prostokąty, położyć jedno na drugim i przewałkować. Ciasto pokroić w paski o szer. 2 cm i długości 8 cm. Następnie naciąć przez środek i przewijać tak jak chrust. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 10-15 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 04.01.2013 23:25
ooo ciasteczka jak faworki :]
jerry1 27.08.2012 15:14
pyszne:)
Andysz 17.08.2012 08:37
pięknie wygląda ;)
Fiffi 19.07.2012 22:53
muszą być pyszne
mela25 22.06.2012 08:12
smakowicie wygladaja
romanrafal
romanrafal 19.06.2012 17:28
świetne
olkaaa 03.06.2012 14:25
bardzo ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak