Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1/2 kg
czosnek 1 ząbek
śmietana 1 szkl
mleko 1 szkl
jajko 5 szt
mąka 1 płaska łyżka
masło 1 łyżeczka
sól szczypta
pieprz szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
żółty ser starty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z dyni

Dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 5 minut. Odcedzić. Rozpuścić masło, dodać mąkę i rozprowadzić mlekiem. Tak przygotowany biały sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien być dość gęsty. Kawałki dyni zmiksować, dodać ząbek czosnku. Połączyć z sosem w stosunku 1/4 l sosu na 250 g dyniowego puree. Wymieszać z dwoma żółłtkami, 3 całymi jajkami, serem i rozprowadzić śmietaną. Ponownie doprawić do smaku. Foremki żaroodporne natłuścić, napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak