Sposób przygotowania

Dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 5 minut. Odcedzić. Rozpuścić masło, dodać mąkę i rozprowadzić mlekiem. Tak przygotowany biały sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien być dość gęsty. Kawałki dyni zmiksować, dodać ząbek czosnku. Połączyć z sosem w stosunku 1/4 l sosu na 250 g dyniowego puree. Wymieszać z dwoma żółłtkami, 3 całymi jajkami, serem i rozprowadzić śmietaną. Ponownie doprawić do smaku. Foremki żaroodporne natłuścić, napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 200 st.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !