Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaczki z parmezanem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
oliwa 4 łyżeczki
rozmaryn 1 gałązka
parmezan starty 1/2 szklanki
sól
pieprz
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaczki z parmezanem

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
Dno blaszki posmarować 1 łyżką oliwy.
Ziemniaki obrać, pokroić na około 2 - 3 cm kawałki, następnie zagotować w osolonej wodzie (ok. 5 min) następnie odcedzić i przełożyć na blaszkę.
Ziemniaki posypać suszonym oregano, posiekanym rozmarynem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy i ostrożnie wymieszać.
Posypać parmezanem i jeszcze raz delikatnie przemieszać tak aby większość posypki znalazła się na ziemniakach.

Piec około 35 - 45 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione.
W połowie pieczenia odwrócić ziemniaki na drugą stronę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak