Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapustka z boczkiem i koperkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koperek świeży 1 pęczek
cebula 1 sztuka
szczypiorek 1 pęczek
marchewka 1 sztuka
Kucharek przyprawa uniwersalna
ziele angielskie
ocet
boczek 0,4 surowy bez kości
kapusta młoda 1 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapustka z boczkiem i koperkiem

Boczek kroimy w kosteczkę, smażymy (można dodać odrobinkę smalcu, by mięso się nie przypalało). Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną (w kosteczkę) cebulę, smażymy aż się zarumieni.
Kapustę posiekać w paski, wielkość - jak kto lubi. Umyć i odsączyć. Wrzucić do boczku, dodać startą marchewkę, posiekany koperek i szczypior oraz przyprawy. Tuż po zagotowaniu kapusty, skropić ją octem (zapobiegnie to rozgotowaniu kapusty i doda smaku). Następnie gotujemy jeszcze ok. 10-20 min. Gotowe :)
ps. gotujemy bez przykrycia, by wyparowała woda, którą puści kapusta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelisiak 12.06.2012 09:45
i ja :) jadłam różne wersje, ale to moja ulubiona
Rafał10 01.06.2012 17:58
oj uwielbiam tak przyrządzoną kapustkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak