Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
mięso mielone 1 kg
ryż 3/4 szklanki
jajko 2
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kapustę umyć, wykroić głąb. Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do wrzenia kilka minut, aż wierzchnie liście zmiękną. Zdjąć z kapusty liście, które łatwo odchodzą i ponownie włożyć ją do gotującej się wody. Ponownie czekać kilka minut, aż liście wierzchnie zmiękną i zdjąć te łatwo odchodzące. Powtarzać czynność, aż do uzyskania ok. 15 liści. Wody z gotowania nie wylewać. W oddzielnym garnku zagotować wodę na ryż. Na wrzącą i osoloną wrzucić ryż i gotować połowę czasu podanego w opisie na opakowaniu. Gotujący się ryż mieszać co jakiś czas. Podgotowany ryż przelać na sitko i opłukać bieżącą wodą, odstawić do ocieknięcia. Mięso wymieszać z jajkami i podgotowanym ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdy liść kłaść po kolei na desce do krojenia i wyciąć jego grubszą część (kształt trójkąta). Następnie układać porcję masy mięsno-ryżowej. Przykryć nadzienie kapustą z jednej strony, potem z drugiej i zawinąć gołąbka w rulonik. Przygotować szeroki garnek, ułożyć gołąbki, zalać je wodą gotowaną, dodać koncentrat. Gotować do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 01.06.2012 18:02
!!!!! PYSZNE GOŁĄBKI ! MUSZĘ JE ZROBIĆ!
Pietruszka 01.06.2012 17:35
Uwielbiam gołąbki
ziutula
ziutula 01.06.2012 16:49
ale smacznie się prezentują te gołąbeczki...
ania20m 01.06.2012 16:46
smakowicie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak