Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka truskawkowo-waniliowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
spirytus 1/2 litra
cukier waniliowy 2-3 podwójne
wanilia 1 laska
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka truskawkowo-waniliowa

Przygotować duży słój o pojemności 1,5-2 litry.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż oraz w poprzek, aby uzyskać 4 kawałki.
Truskawki przebrać, umyć, osączyć i odszypułkować - pokroić na ćwiartki i wsypać do słoja.
Zasypać cukrem waniliowym, dodać wanilię, cienko ściętą skórkę z cytryny (bez albedo) i wszystko zalać spirytusem.
Szczelnie zakręcić słój, owinąć dużym arkuszem ciemnego papieru pakowego, aby nie docierało światło.
Odstawić w chłodne miejsce na 2 m-ce.
Odcedzić po tym czasie macerat, doprawić syropem z cukru i wody i ew. rozcieńczyć, aby nalewka nie była zbyt mocna.
Ponownie odstawić w chłodne miejsce na minimum miesiąc - im dłużej, tym lepiej ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 06.08.2012 21:03
można się skusić
Mariposas 19.07.2012 15:13
musi być pyszna
andzia123 13.07.2012 15:55
rewelacja
eagle 13.06.2012 13:52
Robię podobną :)
Habibi 09.06.2012 11:26
* Serdecznie zapraszam do przeglądania moich przepisów :) *** Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak