Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 i 3/4 szkl
drożdże 5 dag
mleko 1 i 1/5 szkl
masło 1/3 kostki
cukier 1/4 szkl
jajko 2 szt
gorzka czekolada 1/2 szkl
cukier puder 1 łyżka
cynamon
sól
orzechy włoskie 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z orzechami

Z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru, mąki oraz pokruszonych drożdży przygotować rozczyn. Połowę orzechów zmielić, resztę posiekać. Jajka utrzeć z cukrem i 1/4 łyżeczki soli. Z mąki, rozczynu, jajek, ciepłego mleka wyrobić ciasto. Dodać ciepłe masło i zmielone orzechy. Odstawić do wyrośnięcia. Czekoladę posiekać, wymieszać z orzechami. Ciasto rozwałkować na placek, wykroić na 16 krążków. Nałożyć nadzienie, starannie zlepić bułeczki. Ułożyć je w natłuszczonej foremce i zostawić do wyrośnięcia. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. Posypać cukrem pudrem z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak