Sposób przygotowania

w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, zostawiamy na chwilę, żeby masa przestygła następnie dodajemy jajka i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy.
2 blachy smarujemy tłuszczem, masę dzielimy na pół w równo rozsmarowujemy na każdej z blach, pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni
szklankę mleka odlewamy, resztę gotujemy, mleko ze szklanki przelewamy do rondelka, dodajemy do niej jajka i żółtka, cukier waniliowy i budyń, tak przygotowaną masę dolewamy powoli do gotującego mleka, cały czas mieszając, po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i studzimy,
masło ubijamy na much, następnie dodajemy cukier i zimny budyń, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i spirytus, masę rozsmarowujemy na jednym placku, przykrywamy drugim

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marcinek

    Pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    mniam uwielbiam karpatkę !!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !