Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
woda 1 szklanka
mąka 160 g
jajko 6-7 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1 l
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier waniliowy 1-2 opakowania
budyń śmietankowy 2 opakowania
masło 2 kostki
cukier puder 1 szklanka
cytryna 0,5 sztuki
spirytus 1 kiwliszek

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, zostawiamy na chwilę, żeby masa przestygła następnie dodajemy jajka i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy.
2 blachy smarujemy tłuszczem, masę dzielimy na pół w równo rozsmarowujemy na każdej z blach, pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni
szklankę mleka odlewamy, resztę gotujemy, mleko ze szklanki przelewamy do rondelka, dodajemy do niej jajka i żółtka, cukier waniliowy i budyń, tak przygotowaną masę dolewamy powoli do gotującego mleka, cały czas mieszając, po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i studzimy,
masło ubijamy na much, następnie dodajemy cukier i zimny budyń, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i spirytus, masę rozsmarowujemy na jednym placku, przykrywamy drugim

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 01.07.2012 11:03
mniam uwielbiam karpatkę !!
marcinek 09.06.2012 20:16
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak