Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
maślanka 2/3 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier trzcinowy 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jabłka 2 sztuki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste racuchy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jajko z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy mleko z maślanką i mieszamy. Dodajemy obie mąki, szczyptę soli, cynamon i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieść konsystencję gęstej śmietany, jak jest zbyt gęste, to dolewamy ciut więcej mleka.
Krok 1 - Pełnoziarniste racuchy z jabłkami foto
2
Na koniec dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka.
Krok 2 - Pełnoziarniste racuchy z jabłkami foto
3
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy placki, aż zarumienią się z obu stron.
Krok 3 - Pełnoziarniste racuchy z jabłkami foto
4
Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Pełnoziarniste racuchy z jabłkami foto
5
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 5 - Pełnoziarniste racuchy z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 28.10.2012 16:55
ciekawy przepis
gosia561 08.08.2012 20:57
świetne na lato
cris04 01.06.2012 16:32
U mnie również takie racuchy goszczą i to często!
Katarzyna87 01.06.2012 13:30
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak