Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieniec owocowy drożdżowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone morele 20 dkg.
pistacje 5 dkg.
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
likier morelowy 4 łyżki
masrgaryna 1/3 kost.
drożdże 4 dkg.
cukier 3 łyżki
mąka 1/2 szkl.
sól
jajko 2 szt.
śmietana gęsta 1 szkl.
żółtko jajek
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: wieniec owocowy drożdżowy

morele pokroić w kostkę pistacje i czekolady drobno posiekać pokrojone składniki włożyć do miseczki i zalać likierem wymieszać i odstawić,margarynę stopić przestudzić,drożdże utrzeć z cukrem 1 łyżką do miski wsypać mąkę sól i pozostały cukier,jajka,śmietanę i zaczyn drożdżowy zagnieść ciasto dodając stopioną margarynę przykryć i odstawić do wyrośnięcia,po wyrośnięciu rozwałkować na prostokąt pokroić go na 3 paski na środku jednego paska ułożyć nadzienie z owoców i czekolady i splatać w warkocz,włożyć go na blachę formując wieniec po wierzchu posmarować rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i upiec w temp.180st.ok.40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 29.01.2013 13:03
Smaczny
Motorek 30.07.2012 09:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak