Sposób przygotowania

Oczyścić owoce, pozbawić szypułek i postarać się pozbyć pestek nie musi to być dokładnie wykonany zabieg. Wodę zagotować i wrzącą zalać owoce. Przestudzić- po przestudzeniu przełożyć do butli (owoce i wodę). Do butli dodać cukier rozpuszczony w wodzie (dwa kg cukru, 10 litrów wody), dodać kwasek cytrynowy oraz drożdże winne. Gdy już wszystko dodamy butlę zatkać korkiem z rurką. Po tygodniu ponownie dodać cukier rozpuszczony z wodą tym razem w mniejszej proporcji tzn. na jedną szklankę wody kilogram jeden cukru. Wino przetrzymywać w butli przez sześć tygodni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wino przelać do butelek. Wino dla podsycenia koloru zabarwić sokiem z wisni. Po przelaniu wina do butelek najlepiej jeszcze poczekać z degustacją a uzyskamy bardziej wyszukany smak.
.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !