Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz białostocki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwone buraki 4-5 szt
wywar z kości i włoszczyzny 1,5 l
margaryna 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
śmietana 1 filiżanka
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
Goździki całe Prymat 1 szt
sól
cukier
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz białostocki

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie postąpić z burakami. Utarte jabłka i buraki poddusić z dodatkiem margaryny, potem oprószyć mąką, zalać wywarem dodać listek laurowy, goździk, trochę soli i gotować tak długo aż będą miękkie. Wlać czerwone wino i podprawić filiżanką dobrze rozbitej śmietany. Podawać z ziemniakami z wody polanymi topionym masłem i posypanymi koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak