Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka drożdżowa II

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szkl.
drożdże 3 dkg.
jajko
cukier 6 łyżek
mleko letnie 1 szkl.
masło 2 łyżki
lukier
cukier puder 1 szkl.
woda 2-3 (przegotowana)
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: babka drożdżowa II

mleko podgrzać rozpuścić w nim cukier i masło przestudzić dodać drożdże,jak zaczną rosnąć wlać do przesianej mąki i dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto dłonią aż zacznie się odklejać od dłoni i będzie gładkie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia,wysmarować formę do babki i wyłożyć wyrośnięte ciasto na chwilę odstawić by podrosło i upiec w temp.180st.ok.35min.po wystudzeniu zrobić lukier z podanych składników i całość polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.03.2013 06:51
uwielbiam ciasta drożdżowe
Motorek 02.09.2012 13:38
Lubię drożdżowe ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak