Sposób przygotowania

Drożdże 2 dag
Sól 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa
Smarowanie:
Jajko 1 sztuka
Kminek
Farsz:
Kiełbasa 30 dag
Pieczarki 30 dag
Cebula 3 sztuki
Sól
Pieprz
Przyprawa myśliwska
Olej 1 łyżka

Farsz: pieczarki opłukać włożyć w całości na rozgrzany tłuszcz, posolić i smażyć do momentu odparowania wody. Cebulę obrać i pokroić w krążki dodać do pieczarek. Kiełbasę pokroić w talarki dodać do pieczarek. Wszystko podrumienić, ostudzić. Wszystko przepuścić przez maszynkę, przyprawić i wymieszać.
Ciasto: posiekać mąkę z tłuszczem, rozetrzeć na sucho z drożdżami, dodać śmietanę, sól, odrobinę gałki muszkatołowej- wymieszać. Toczyć długie wałki, rozpłaszczyć je na ok. 3 cm, układać na nich farsz, zalepiać na górze. Brzegi posmarować rozczepianym jajkiem i posypać kminkiem. Pociąć nożem ukośne kawałki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !