Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na butelce piwa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 cały
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
olej 2 łyżki
pieprz czarny 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
piwo 11 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na butelce piwa

Kroki postępowania

1
Umytego kurczaka smarujemy olejem i posypujemy mieszanką wszystkich przypraw (od zew i wew). Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
2
Butelke myjemy i zrywamy nalepki. Następnie nadziewamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała ponad kurczaka. Przekładamy na dużą blaszkę. Zalewamy około 1cm wody/bulionu, otwieramy butelkę i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Mój kurczak ważył 1.8kg i piekłam 1h50min.
Krok 2 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
3
W czasie pieczenia można dodać dowolne warzywa na blaszkę. Pieniące piwo będzie nawilżać kurczaka oraz doda aromatu warzywom.
Krok 3 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbarella 01.06.2012 15:44
taki kurczak jest bardzo soczysty też tak robię, jak nie mam piwa to bulion warzywny wlewam
Cukiereczek13 01.06.2012 15:30
fajny pomysl :)
Katarzyna87 01.06.2012 13:32
mniam
ziutula
ziutula 01.06.2012 11:13
jak nie mam piwa to wlewam herbatę do butelki....a Tobie wyszedł dobrze "spieczony"
Amellia 01.06.2012 10:17
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak